دیدار «متخصصان رسانه‌ای» ایران با مقام طالبان: تصویر واقعی ما را به مردم نشان دهید

عباس استانکزی گفت، طالبان و جمهوری اسلامی ایران با تحریم‌های جهانی مواجه‌اند و باید سطح همکاری تجارتی را افزایش دهند

هیئت متخصصان رسانه‌ای جمهوری اسلامی ایران در ملاقات با معاون وزارت خارجه طالبان-MoFA_Afg/X@

وزارت خارجه رژیم طالبان دوشنبه، چهارم دی (۲۵ دسامبر)، از سفر گروهی از «متخصان رسانه‌ای و خبرنگاران ایرانی» به کابل و دیدار آن‌ها با شیرعباس استانکزی، معاون این وزارتخانه، خبر داد. در اطلاعیه وزارت خارجه رژیم طالبان آمده است که شیرعباس استانکزی از خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای ایرانی خواست که «تصویر واقعی» طالبان را به مردم دنیا و به ویژه به شهروندان ایرانی، نشان دهند.

استانکزی همچنین خواستار آن شد که رسانه‌های افغانستان و ایران «واقعیت‌ها را درک کنند» و در بازتاب اوضاع افغانستان به جهان کمک کنند.

در اطلاعیه وزارت خارجه رژیم طالبان ادعا شده است که «متخصصان رسانه‌ای و روزنامه‌نگاران ایرانی قول دادند که حقایق جاری افغانستان را از طریق رسانه‌ها با مردم و جامعه جهانی در میان بگذارند».

در این اطلاعیه همچنین آمده است که عباس استانکزی درباره مسدود ماندن مدارس بالاتر از کلاس ششم به روی دختران و نیز منع اشتغال و تحصیل زنان در دانشگاه‌ها، گفته است که «تحصیل حق مشروع همه است و تلاش ما در این زمینه جریان دارد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

معاون وزارت خارجه رژیم طالبان در این دیدار ادعای برقراری امنیت، از بین رفتن فساد اداری و استقرار نظام مرکزی قدرتمند در افغانستان را تکرار کرد و مدعی شد که رژیم طالبان به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهد که از خاک افغانستان علیه منافع دیگر کشورها اقدام کند.

استانکزی همچنین با اشاره به تحریم‌های وضع‌شده علیه جمهوری اسلامی ایران و رژیم طالبان، خواستار افزایش همکاری‌های تجاری میان کابل و تهران شد. استانکزی گفت: «افغانستان و ایران در سطح بین‌المللی با محدودیت‌هایی مواجه‌اند و نمی‌توانند آزادانه با همه کشورهای جهان تجارت کنند.»

رژیم طالبان را به دلیل نقض گسترده حقوق‌بشر و همکاری و تماس با تروریست‌های بین‌المللی، از جمله القاعده، هنوز هیچ  کشوری به رسمیت نشناخته است. حکومت این گروه همچنین با تحریم‌های ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل مواجه است که باعث شده‌ ارتباط بانکی افغانستان با نظام بانکداری قطع شود و هیچ گونه تماس و تعامل بانکی بین بانک‌های جهان با بانک‌های داخل افغانستان برقرار نیست.

بانک مرکزی افغانستان را شماری از اعضای ارشد گروه طالبان که نامشان در فهرست تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل متحد است، اداره می‌کنند. احمدضیاء آغا، معاون بانک مرکزی رژیم طالبان، در فهرست «تروریست‌های بین‌المللی» آمریکا و تحت تحریم این کشور است و نام ملا هدایت‌الله بدری، رئیس این بانک، نیز در فهرست تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل ثبت شده است.

در چنین شرایطی، طالبان در بیش از دوسال سلطه بر افغانستان، همواره به گسترش تجارت با کشورهای منطقه، از جمله چین، پاکستان و ایران تاکید کرده‌اند.

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان، اواسط آبان سال جاری خورشیدی در سفری یک‌هفته‌ای به ایران، با شماری از مقام‌های‌ جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد و چندین قرارداد در زمینه واردات‌وصادرات، همکاری ترانزیتی و گسترش همکاری در توسعه راه‌آهن، و به‌ویژه استفاده طالبان از بندر چابهار برای صدور کالا به دیگر کشورها، به امضا رساند.

ایران به دلیل اینکه سه گذرگاه مرزی رسمی با افغانستان برای رفت‌و‌آمد کاروان‌های تجارتی دارد، در دوسال گذشته از شرکای اصلی اقتصادی رژیم طالبان بوده و سطح تجارت میان دو طرف نیز هر روز رو به افزایش است.

در این میان، رژیم طالبان از حمایت‌های سیاسی و رسانه‌ای جمهوری اسلامی ایران نیز بهره برده است. دسامبر ۲۰۲۱، منابع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفتند که گروه ۴۵ نفره‌ای از کارشناسان و متخصصان رسانه‌ای جمهوری اسلامی ایران در کابل مستقر شده است و  به مسئولان و کارکنان رسانه‌های رژیم طالبان آموزش و مشاوره می‌دهد. در دوسال گذشته، مسئولان رسانه‌های رژیم طالبان، از جمله مسئول خبرگزاری باختر، نیز به چندین نشست در تهران دعوت شده‌اند.

هدف سفر هیئت فعالان رسانه‌ای جمهوری اسلامی ایران به افغانستان که دوشنبه با عباس استانکزی در کابل دیدار کرد، اعلام نشده است، اما در بیشتر موارد این سفرها برای تبادل تجارب صورت می‌گیرد.